27 Haziran 2008

Electro’nun karizmatik prensi: Tiga

Purelectronicmag.com'da yayınlandı

Nihayet beklenen gerçek oluyor: Daha önce 2 kere ülkemize gelecek olup da bir türlü gelmeyi başaramayan, electro’nun en hareketli ve cool ismi Tiga’ya FG 93.7’nin organize ettiği Electronica Festival sayesinde kavuşuyoruz! Peki Tiga bizi ne yaptı da bizi bu kadar heyecanlandırıyor, bu satırlarda sizinle paylaşıyoruz.


34 yaşındaki Kanadalı DJ/prodüktör Tiga James Sontag, daha 16 yaşındayken memleketi Montreal’de düzenlediği sıradışı rave partileriyle gelecekteki başarılarının sinyallerini veriyordu. DJ olan babasının yolundan giden Tiga, bir grup arkadaşıyla bir araya gelip son derece sıkıcı bulduğu Montreal kulüp sahnesine cevap niteliğinde düzenlediği, kendinin de plak döndürdüğü acid house partileriyle yeni dinamikler kazandırdı. Bu yenilikler arasında konuk DJ’ler, sokak cambazları eşliğinde son derece dikkat çekici etkinlik tanıtımları, rengarenk canlı fyler’lar, multi-DJ set’ler bulunuyor. Bunlar çok da sıradan şeyler değil diye düşünenler olabilir, ama senenin 1990 olduğunu hatırlatırız!

Tiga ayrıca 1993’e kadar dünya çapında ses getiren kulüp Sona’nın oluşumuna da katkıda bulunmuş, önemli etkinliklerin gerçekleşmesine ön ayak oldu. Kendisi için çok önemli olduğunu söylediği, Sona’da gerçekleştirdiği bir proje de haftasonları evsizlere (!) düzgün dans etmeyi öğreten kurstu. 20’li yaşlarında işi daha da ilerleten Tiga, sadece techno ağırlıklı kayıtlarının satıldığı ilk elektronik müzik butiklerinden DNA Records’u kurdu.

1998 geldiğinde ise Tiga sadece kendi çılgın kayıtlarını yayınlamak için beraber Turbo Recordings’i kurdu, ama bir de baktı ki kendisiyle çalışmaya hevesli başka sanatçılar ortaya çıkmış! Müziklerini ve iş yeteneklerini masaya oturtan Tiga ve Mark Dillon, Turbo’yu global bir elektronik müzik şirketi haline getirmeye karar verdi. Sadece iki sene içersinde şirket Kanada ve Amerika electronica piyasasında öncü konuma geldi. Bünyesinde barındırdığı Tiga, Lafleche, John Aquaviva, Jesper Dahlback, Dune, Alexi Delano, Fred Everything gibi isimler ve çok daha fazlası ile Turbo’nun Kanada’nın en hızlı büyüyen bağımsız plak şirketi.

2000’li yıllara kadar başkalarının müzikleriyle ilgilenen, remix ve mix albüm çalışmaları yapan Tiga, bir gece Miss Kittin & The Hacker’ın Eurythmics “Sweet Dreams” yorumunu çaldığında aklına Finlandiyalı arkadaşı DJ Jori Hulkkonen ile beraber cover yapmak geldi. Stüdyoya giren ikili, Prince'in "When Doves Cry"ı ve U2'nun "New Years Day”ini cover’ladı; ancak sonuç onları pek de tatmin etmedi. Sonrasında 80’lere damgasını vurmuş Corey Hart’ın “Sunglasses at Night” üzerine çalıştılar ve Tiga & Zyntherius adıyla yayınlamaya karar verdiler. Cover, 2001’in en başarılı hit’leri arasına girmekle kalmadı, Tiga’nın American Gigolo ve Mixed Emotions gibi iki tane başarılı mix albüm yayınlamasına vesile oldu.

Röportajlar, remix çalışmaları ve turne derken sene sonuna kadar meşgul olan Tiga, 2002’de meşhur !K7 DJ Kicks serisine kendi kaydını yaptı. DJ Kicks geleneklerine uyarak albüm için bir kaydettiği “Man Hrdina” isimli parça da single olarak !K7 tarafından yayınlandı. Süpriz bir hit olan, klibiyle de son derece dikkat çeken ve MTV’de sürekli dönen diğer bir parça da Nelly’nin “Hot In Herre” cover’ı oldu. Klipte kullanılan kuklalarında Tiga’nın abisi tarafından yapıldığı da ek bir bilgi.

Tiga yaptığı remix’lerle de oldukça ses getirdi. Tomas Andersson'ın "Washing Up"ı, Scissor Sisters'ın Pink Floyd cover’ı olan "Comfortably Numb"ı ve Felix da Housecat'in "Madame Hollywood"u öne çıkarken, remix çalışmaları yaptığı diğer isimler arasında Martini Bros., Alpinestars, Linda Lamb, Crossover, FC Kahuna, Cabaret Voltaire, Telepopmusik, Fischerspooner, FPU, The Devils (Nick Rhodes) ve Danni Minogue sayılabilir.

2006’da yayınlanan Sexor isimli ilk solo albümü Tiga’nın başarısını tesciller nitelikteydi. Soulwax’i oluşturan yakın arkadaşları Steph ve David Dewaele’in de katkılarıyla kaydedilen Sexor; “3 Weeks” ve “You Gonna Want Me” gibi kulüp marşlarından oluşuyor.

Kendi plak şirketi Turbo’yu yönetmeye devam eden Tiga, H&M’in Fashion Against AIDS kampanyasına destek olarak My Name Is Tiga podcast’lerini yayınlıyor ve merakla beklenen ikinci albümünün hazırlıklarını yapıyor.

Tiga, 5. Electronica Festival kapsamında 12 Temmuz 2008 Cumartesi gecesi akıllara zarar bir performans sergileyecek. Performans sırasında kimsenin yerinde durabileceğine gerçekten inanmıyoruz!

0 comments: