3 Mart 2008

Le Cool İstanbul seçmeleri

Ağustos 2007'den beri yazdığım Le Cool yazılarımdan seçmeler...

Joakim
Ed Banger'cılar şehrimizde fink atarken Kitsuné'ciler durur mu hiç? Sevimsiz 14 Şubat gününü atlatmamızın ardından Joakim "yalnız kalpler"i electro setiyle Babylon'da buluşturuyor. Amerika'daki bir şovuna kar yüzünden yetişemeyen Joakim bu duruma küfrederken, bizim temennimiz eriyen karın en azından bu Cumartesi gecesi geri gelmemesi. Fransız DJ ve prodüktör Joakim'in performansını vejeteryanlara da tavsiye eder, iyi eğlenceler dileriz!
Le Cool İstanbul 067 21-27 Şubat 2008

The Elektons
Senenin en seksi İngiliz dans kaydı bize ait diye iddialı bir çıkış yapan The Elektrons; Batı İngiltere'nin kirli sound'unu, Kuzey'in fütüristik disco ve soul'unu 30 yıllık groove ve asit kökenli underground kültürüyle birleştirmesinin sonucunda "Red Light, Don't Stop"ı yarattı. Manchester'ın salaş bir bodrum kulübünde isim yapan ikili, herkesin çalmadığı az bilinen parçaları çalmaya çalışmak gibi elitist bir tavra hiç sahip olmadı. Missy Elliot, The Neptunes, hatta Beyonce gibi isimlere olan hayranlıklarını gizlemedi. Özetle mainstream duyarlılığına sahip underground duruşlarıyla The Elektrons hakettiği ilgili müzik basınından ve dinleyicilerden gördü. Sıra sizde.
Le Cool İstanbul 067 21-27 Şubat 2008

Kavinsky
Electro’cular olarak en mutlu günlerimizi yaşıyoruz şu son birkaç aydır. Senenin en gözde Fransız plak şirketi Ed Banger’ın sanatçı tayfası bir bir ülkemizi ziyaret edip duruyor. Uffie, DJ Mehdi, SebastiAn derken şimdi de Kavinsky fırtına gibi değil kasırga gibi esip Indigo’nun tozunu dumana katacak. Justice de gelirse artık insan ne bekler ki hayattan? Bir Rus edebiyatçı adını çağrıştıran Kavinsky, Vincent Belorgey’in takma adı ve son derece karizmatik illüstrasyonları olan sanal personası. Teddy Boy ve 1986 EP’leri Mr. Oizo, SebastiAn remix’leriyle tadından yenmeyen; ayrıca prodüktör olarak da sükse yapan Kavinsky son dönem Fransız elektronik müzik sahnesinin potansiyel fenomeni.
Le Cool İstanbul 065 7-13 Şubat 2008

Diesler Live Experience
Çok alıştık hepimiz şu DJ set olayına. Alıştıkça canlı müzikten aldığımız tadı yavaş yavaş unutur olduk, ama hepimiz biliyoruz ki canlı sergilenen performansın yeri çok ayrı, çok daha derin ve etkileyici. Bırakın bu gece sarhoş olup ne dinlediğinizi bile hatırlamayacak kadar kendinizden geçmeyi, 9 kişilik ekibini arkasına alıp gelen Diesler'e kulak verin. 20 yaşında Radio 1 tarafından keşfedilen yetenek Diesler’in hip-hop, nu-jazz ve funk yorumunun büyüsüne kendinizi teslim edin.
Le Cool İstanbul 065 7-13 Şubat 2008

Vitalic
Vitalic, Indigo'nun şu ana kadarki en efsanevi gecelerden birini yaşatan ismin ta kendisidir. (Buradan o geceden bahsederken ağzının suları akan, anlata anlata bitiremeyen Le Cool yazarı Orkun'a selam ederim.) Ve Vitalic bu geceyi tekrarlamak, hatta daha iyisini sizlere sunmak için tekrar İstanbul topraklarına ayak basacak. My Friend Dario, Poney ve Bells gibi insanı kendinden geçiren kulüp hitlerinin yaratıcısı prodüktör Pascal Arbez için Vitalic, kendini beklentilere aldırmadan ifade etmesini sağlayan bir persona. Techno'yu deneysel bir yaklaşımla synth'lerle birleştiren Vitalic kusursuz şovuyla çok talep görmesine rağmen, şovlarının özel olmasını istediği için her teklifi kabul etmiyor. Kendinizi şanslı hissedip Vitalic'i kanlı canlı izleme fırsatını kaçırmamanız için daha fazla diyecek yok.
Le Cool İstanbul 064 31 Ocak-6 Şubat 2008

Skream & Benga
2000'li yılların başında Londra'da yeşeren İngiltere garaj sahnesinin dans müziğe cevabı olarak tanımlanabilecek bir akım dubstep. Ammunition Promotions tarafından türetilen dubstep; karanlık modu, aksak ritimleri ve bass'a vurgusuyla farklı bir tarz. Pitchfork ve Wire gibi mecraların da desteğiyle İngiltere'den dünyaya hızla yayılan akımın mimarı olarak nitelendirilen Skream (ki kendisi daha 21 yaşında!) ve diğer bir temsilcisi olan Benga ile dubstep'i İstanbullu dans tutkunlarına sevdirmeye kararlı. Farklı lezzetleri tatmak denemek için Indigo sizi bekliyor.
Le Cool İstanbul 064 31 Ocak-6 Şubat 2008

Shaman AfroCuBrasil
Fania All Stars, Youssou N'Dour, Orishas, Jorge Ben, Ozomatli, Ibrahim Ferrer, Tony Allen... Biliyoruz, tipik bir Taksim gecesinde eğlenmeye çıktığınızda duymayı beklediğiniz isimler değil. Fakat bu kıpır kıpır müzikler eşliğinde yeni dans figurleri uydurmanız da çok olası! İstanbul'un tek dünya müziği kulübü olan ve 2005 yılında kapanan Shaman, dünya müziğiseverleri mutlu etmeye son sürat devam ediyor. Geçtiğimiz ay Ghetto'da gerçekleşen bol coşkulu, bol danslı ve eğlenceli partinin ardından ikincisinin müjdesini veriyoruz. AfroCuBrasil gecesinde Afro-Küba, Brezilya ve Afrika müziğinin en iç gıdıklayıcı ritimleri, ShamanSoundCoop. DJ'lerinin deck'lerinden katılımcılara ulaşacak. Shaman tarzı bir eğlence için Ghetto'ya davetlisiniz!
Le Cool İstanbul 064 31 Ocak-6 Şubat 2008

Gregor Tresher
Bu senenin hit parçalarından "A Thousand Nights"ın adını bilmeyenleriniz olabilir ama duymayayanız olmadığına eminiz. Parçayla aynı adı taşıyan albüm elektronik müziğin algoritmalarını modernize eden 30 yaşındaki Alman DJ prodüktör Gregor Tresher'ın şaheseri. Müzikal kökeni olarak electro'yu gösteren Tresher, Alman teknosuna estetik bir bakış getiriyor. "Electro katkılı techno" setiyle Indigo'da farklı bir gece sizi bekliyor olacak. Gecenin açılışında ve kapanışında ise FG 93.7'den Tresher'ın yanına en çok yakışacak Türk ikili Alican & Soner sizlere eşlik edecek.
Le Cool İstanbul 062 17-23 Ocak 2008

Gilles Peterson
Gilles Peterson'a kendini tanıtırken kullandığı "noktaları birleştiren kişi" tabirinden daha giden bir tanımlama herhalde yapılamazdı. Jazz'dan funk'a, hip-hop'dan dans müziğine kadar farklı türleri kusursuz bir şekilde bir araya getirmedeki ustalığıyla Peterson "müzik gurusu" olarak da anılmayı sonuna kadar hakediyor. Son derece kaliteli, şehirli ve sofistike bir DJ olan Gilles Peterson kendisine yakışır bir setle yine kendisine yakışacak şıklıkta bir mekan olan Otto Santral'de Lounge 102 organizasyonuyla performans sergileyecek. Meraklılarına Gilles Peterson'un Çarşamba günler BBC Radio 1'de yayınlanan ve on binlerce dinleyiciye ulaşan Worldwide programını, ayrıca kendi web sayfasındaki podcastleri şiddetle tavsiye ederiz.
Le Cool İstanbul 062 17-23 Ocak 2008

SebastiAn
Fransa’nın 2007’ye damgasını vuran en eğlenceli plak şirketinden Ed Banger’ın ağır toplarından SebastiAn ve Vicarious Bliss 2008’in ilk Cumartesi gecesinde Indigo'da! Daft Punk gibi isimlere yaptığı remix'ler bir yana kendi prodüksiyonlarıyla da dikkat çeken SebastiAn electro setiyle şahane bir gece vadediyor. Vicarious Bliss de remix’leriyle ve setleriyle Ed Banger’ın sanatçıları arasın da önemli bir yere sahip. Açılış ise FG 93.7’nin yükselen yıldızları Ali & Ozan’a ait. Gecede dağıtılacak ücretsiz shot’lar neşenize neşe katacak!
Le Cool İstanbul 060 3-9 Ocak 2008

Nathan Fake
FG 93.7, Indigo’da en kalabalık gecelerini yaşattıran serisinin son ayağında cici mi cici bir DJ’i konuk ediyor. Birbirinden dengesiz ama bir o kadar kaliteli kayıtlarıyla genç yaşına rağmen kendisini ispatlayan, soy isminden farklı olarak “gerçek” bir başarı elde eden Nathan Fake, 2007’nin ortasında başladığı canlı techno performasını İstanbul’da ilk kez sevenleriyle buluşup sergileyecek. Ancak uyarıyoruz. Ambient’ten IDM’e, house’tan techno’ya her telden çalma potansiyeli olan, tempoyu bir düşürüp aniden yükselterek dinleyicisini şaşırtan Nathan Fake aşk havuzunda kendini boğarken (bkz. Border Community’den çıkan Drowning in a Sea of Love) sizi de çekebilir.
Le Cool İstanbul 058 20-26 Aralık 2007

The Disco Boys
Birbirleriyle uyum içinde olan kıyafetleri, saçları ve misyonlarıyla sıradan bir DJ ikilisinin çok daha ötesine geçiyor The Disco Boys. 1995 yılından beri bir arada çalan disco house ikilisi Raphael ve Gordon Technics 1210'un arkasına saklanan ruhsuz DJ'lerin aksine kendilerini "entertainer" olarak görüyor. Dans etmeyen insan görmek onları son derece sinirlendirdiği için böyle bir ortamın oluşmasına asla izin vermiyorlar! 10 senelik dans pisti tecrübelerini Indigo'da konuşturacak olan The Disco Boys'u dinlemeye en parlak en renkli bayram cicilerinizle, özellikle bayanların tercihen bol simli makyajlarıyla gelmesi önemle rica olunur.
Le Cool İstanbul 058 20-26 Aralık 2007

Digitalism
Fransa’nın en eğlenceli sanatçı kadrosuna sahip Kitsuné’nin (Klaxons, Simian Mobile Disco, Hot Chip vb.) parlayan yıldızı Digitalism, yazın yayınladığı ‘Idealism’ ile senenin en iyi albümlerinden birine imza atmıştı. Ufak tefek bir adam olan Alman Jens “Jence” Mölle ve Jence’in yanında boyu posuyla biraz komik duran Türk asıllı İsmail “Isi” Tüfekçi Hamburg’da bir plak şirketinde tanıştıklarında son zamanların en eğlenceli kulüp hitlerini yaratacaklarından henüz habersizdi. Zdarlight, Idealistic, Jupiter Room gibi parçaların yakaladığı başarı ile Digitalism – abartılı bir nitelendirme olsa da – “geleceğin Daft Punk’ı” yakıştırmasına layık görüldü. Daha yiyecekleri çok ekmek fırın olsa da bu çocuklarda kesinlikle iş var! Enerjik bir gece için Digitalism ve Indigo kesinlike doğru bir seçim.
Le Cool İstanbul 051 1-7 Kasım 2007

0 comments: